De politie stopt per 1 januari met het vervoeren en opvangen van verwarde mensen die geen strafbaar feit hebben gepleegd. De beleidswijziging is een gevolg van een advies van het Aanjaagteam Verwarde Personen (ja, dat heet echt zo). Het idee is dat de politie er niet is om patiënten op te vangen en dat de mensen waar het om gaat zorg nodig hebben en geen detentie. Dat onthult het onderzoeksprogramma De Monitor zondag:

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. In 2015 kwamen er ruim 65.000 bij de politie binnen, een stijging van 65% ten opzichte van vijf jaar geleden. Tot nu toe verschilt de behandeling van deze mensen niet van de aanpak van ‘gewone’ verdachten: ze worden vaak geboeid en door agenten afgevoerd in een politiebusje om vervolgens naar de dichtstbijzijnde arrestantencel te worden gereden. Daar moet volgens korpschef Aalbersberg verandering in komen. ‘Dit is een patiënt en daar moet een hulpverlener bij komen en niet de politie. Dat is niet humaan en bovendien hebben wij ook niet de juridisch basis om deze mensen op te pakken als ze geen strafrechtelijk feit hebben gepleegd.’ De politie stopt daarom vanaf 1 januari 2017 met de opvang en vervoer van personen met verward gedrag die geen strafbaar feit hebben gepleegd.

De verwarde personen zullen na 1 januari op een andere manier opgevangen gaan worden bevestigd minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid maar het is de ernstig de vraag of dat gaat lukken, meldt De Monitor:

Geen enkele gemeente heeft echter op dit moment de zorg voor verwarde personen nog op orde, blijkt uit een tussenrapportage van het Aanjaagteam Verwarde Personen dat twee maanden geleden uitkwam. Het is dus nog maar de vraag of gemeenten toegerust zullen zijn om deze taak op zich te nemen. Minister Schippers schrijft ons echter dat binnenkort de kabinetsreactie op de tussenrapportage van het Aanjaagteam naar de Tweede Kamer zal worden gestuurd. ‘Daarin wordt verder ingegaan op alle aanbevelingen van het aanjaagteam en dus ook dit specifieke punt,’ aldus Schippers.

De Monitor: Hoe politie en zorginstellingen de grootste moeite hebben om de groeiende groep verwarde mensen op te vangen en daarom de noodklok luiden. Om 22.35 uur bij NPO2.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)