In een tweedelige documentaire van Radar werd aandacht gevraagd voor een belangrijk probleem: slechts drie procent van de 55-plussers lukt het om een fulltime baan te krijgen. Dat terwijl het de bedoeling is dat we met zijn allen steeds langer door blijven werken. Radar wil daarom dat er een pilot gestart wordt met een basisinkomen voor 55-plussers.

In de uitzending kaart Radar aan dat in het huidige sociale stelsel, mensen vaak verstrikt raken in een oerwoud van bureaucratie en regeltjes. Ook laten ze zien hoe het verplichte solliciteren een sterk negatieve invloed heeft op de 55-plussers, helemaal omdat de kans om daadwerkelijk aangenomen te worden zo ontzettend klein is.

Radar is daarom een petitie gestart om een experiment te doen met een basisinkomen voor 50-plussers. Het basisinkomen is een onvoorwaardelijk en gegarandeerd inkomen, dat maandelijks uitbetaald wordt zonder tegenprestatie. Radar meent dat het met een basisinkomen voor werkeloze mensen boven de 55 makkelijker zou worden om parttime te werken, een onderneming te starten, of om vrijwilligerswerk te doen om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ook zouden mensen hierdoor bevrijd raken van ‘bemoeizuchtige overheidsinstanties’.

Radar wil met de pilot de directe en indirecte effecten van het basisinkomen meten. Zo willen ze onderzoeken of deelnemers aan de pilot meer of minder gaan werken wanneer ze het inkomen ontvangen, of er meer ondernemingen worden gestart. Maar ook of het scheelt in zorgkosten.

Bekijk hierboven het tweede deel terug en hier het eerste deel.

Radar Extra: kans op werk: 3 procent

 

Geef een reactie

Laatste reacties (43)