Microbiologe en columniste Rosanne Hertzberger was zondagavond te gast bij het interviewprogramma Zomergasten. Tegelijk was het de vuurdoop van nieuwe presentatrice Janine Abbring. Zij volgde Thomas Erdbrink op.

De onderwerpen die met Hertzberger besproken werden waren zeer uiteenlopend. Van de manier hoe we onze voeding beschouwen, naar de manier hoe wetenschap wellicht te hevig wordt gestructureerd en waarom mensen weigeren hun kinderen te laten vaccineren, tot aan het joodse geloof, haar familiegeschiedenis, euthanasiewetgeving en vrijheid van meningsuiting en feminisme.

We zijn heel erg bezig met bewijs. Met Evidence. Als je grote beweringen doet, dan moet je het goede bewijs hebben en dat is ook terecht. Tegelijkertijd heb je in de wetenschap ook mensen nodig die ernaast zitten. Je moet een beetje luchtfietsen.

Hertzberger toonde tegelijkertijd een fascinatie om uit te zoomen als in te zoomen. Vanuit haar werk als microbiologe voelt ze de noodzaak om te erkennen dat de meeste dingen in de wereld bestaan uit een massa. Of het nou bacteriën zijn, of de eiwitstructuren waar we allemaal uit bestaan. Zelfs in een massale bijeenkomst van orthodoxe joden leek een fascinatie te zitten voor menigtes, massa’s en veelheden.

Tegelijkertijd heeft ze een fascinatie voor mensen die afwijken van de norm en ziet ze zichzelf als vrijzinnige liberaal. Ze hecht een grote waarde aan zelfbeschikking, tot aan het punt waarin ze stellig tegen het verplichten van vaccinaties is.

Abbring weet haarfijn de spanning op te zoeken in de tegenstrijdigheden en spanningen in Hertzberger, vooral wanneer het aankomt op haar liberalisme. Hoe kan ze opkomen voor zelfredzaamheid en vrijheid en tegelijkertijd in actie komen tegen GeenStijl?

Ik ben voor de vrijheid. Ik vind dat je heel veel mag opschrijven en heel veel mag doen. En in die kudde, waar we het de hele avond al over hebben, in die kudde mag je best wel, laten we zeggen, aan de buitenkant een ander pad nemen. Maar als de kudde zelf, en dat is het discours op internet – en ook op twitter, en ook op facebook, en ook op heel veel andere sites waarin reacties mogelijk blijven- als die continu haatdragend en racistisch en seksistisch zijn, dan gaat er iets mis. Dan moet je die hele kudde bijsturen.

In het gesprek over euthanasiewetgeving en het debat over een voltooid leven zit de spanning juist de andere kant op: hoe zeer Hertzberger ook hamert op zelfbeschikking, ze is geen voorstander van euthanasie bij voltooid leven.

‘Zoals het geponeerd wordt op dit moment, gaat het puur om die eigen wil. Het probleem is, jouw eigen wil is niet iets vastomlijndst, jouw eigen wil fluctueert. En niet alleen omdat jij verandert, maar omdat de maatschappij verandert.’

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Zomergasten leverde een avond fascinerende televisie op met twee buitengewoon intelligente vrouwen die zowel kwetsbaar als scherp durfden te zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (152)