De grootste mindfuck van deze tijd is dat je met hard werken alles kan bereiken, en omgekeerd dat als je dus geen succes hebt bereikt, dat je het dan waarschijnlijk aan jezelf te danken hebt.

Is het waar dat je van een dubbeltje een kwartje kunt worden? Voor jurist en schrijver Roxane van Iperen was een idee van de Franse filosoof Pierre Bourdieu een eyeopener. Het bracht haar tot een radicaal pleidooi voor solidariteit en gelijkwaardigheid. Want alleen onder die voorwaarde kan een dubbeltje een kwartje worden.

De auto waarin je rijdt, de kleren die je draagt, de restaurants waar jij naartoe gaat, dat heeft helemaal niet zo vel met jouw persoonlijke voorkeur te maken. Dat is gewoon iets wat je met elkaar hebt verzonnen om je te onderscheiden van het plebs. Om je superioriteit kenbaar te maken. En zo zie je eigenlijk, zet Pierre Bourdieu, dat de mensen die juist altijd de mond vol hebben over participatie en kansen voor iedereen in de samenleving, soms degenen zijn die de hoogste muren optrekken voor diezelfde groepen. Hij noemt dat symbolische onderdrukking, of symbolisch geweld.

In de Brainwash Talks van omroep HUMAN en TSOL Amsterdam komen een mix aan (inter)nationale filosofen, wetenschappers, schrijvers en stand-up comedians voorbij die vertellen over voor hen essentiële waarden, die onder spanning staan.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)