Maandagavond, twee dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen, kruisten PVV-lid Geert Wilders en VVD-leider Mark Rutte de degens in een debat in het tv-programma EenVandaag. In de peiling van datzelfde programma staan de twee partijen op gelijke hoogten.

Turkije
Het debat begint meteen stevig. Rutte wordt gevraagd of hij op eenzelfde manier zou reageren als hij afgelopen weekend heeft gedaan bij de Turkije-crisis. Een Turkse minister die in Nederland campagne wilde voeren voor een referendum in Turkije werd de toegang tot het land ontzegd, een andere Turkse minister werd het land uitgezet naar Duitsland. Rutte antwoordt volmondig ‘ja’, maar stipt ook aan dat het nu tijd is voor de-escalatie. Wilders vindt dat geen goed idee, waarna Rutte hem erop wijst dat regeren toch echt iets anders is dan twitteren.

Wilders gaat maandag naar de stembus
In het debat zelf, dat opgesplitst is in een drietal thema’s, blijkt wat er kan gebeuren wanneer je nagenoeg geen campagne voert: dan kun je je nog eens vergissen in wanneer die verkiezingen nu precies zijn. Terwijl het ganse land uitkijkt naar woensdag, zegt Wilders dat hij hoopt dat Rutte maandag niet de grootste wordt.

‘Koranverbod is nepbelofte’
Geert Wilders probeert Rutte vooral te pakken op de wankelende geloofwaardigheid van de premier. Rutte heeft de Nederlanders immers 1000 euro beloofd, maar niet gegeven. Wilders hamert dan ook graag op de ongeloofwaardigheid, maar Rutte geeft hem ook een koekje van eigen deeg. Wanneer Rutte Wilders vraagt hoe hij het koranverbod wil invoeren, en hoe zo’n koranpolitie eruit gaat zien, antwoordt Wilders: ‘Er komt geen koranpolitie.’ ‘Een nepbelofte dus’, antwoordt Rutte.

Volgens de factcheck van de Volkskrant is Rutte die 1.000 euro belofte overigens min of meer wél nagekomen:

Het gekke is dat volgens PvdA’er Jeroen Dijsselbloem Rutte zich wel dégelijk aan die belofte heeft gehouden, alleen niet in 2015, maar wat later. Een blik op de arbeidskorting in 2012 en op die van 2017 leert dat die inderdaad met meer dan 1000 euro is verhoogd voor het grootst deel van de werkenden. Overigens belooft Rutte op dezelfde manier niet 1000 euro voor iedereen met werk, maar tot 1734 euro. Alleen hij is daar zelf stil over, je moet echt in de cijfers duiken om erachter te komen. De negatieve beeldvorming is kennelijk zo negatief op dit onderwerp dat Rutte stilletjes is over een vrijwel nagekomen belofte én een nieuw vooruitzicht.

Marokkaanse moskeeën wijzen DENK-druk af
Terwijl het PVV-lid hamers op het zogenaamde probleem van de islam, benadrukt Rutte dat afkomst en geloof er in Nederland niet toe zouden mogen doen. Niet afkomst of herkomst telt, maar wat je doet. De premier wijst er ook op dat een aantal Marokkaans-Nederlandse moskeeën maandag berichten over de ongewenste druk die zij ervaren vanuit de politieke partij DENK om toch op DENK te stemmen. Zij laten zich niet onder druk zetten, aldus de moskeeën. Volgens Rutte is dat een duidelijk signaal van integratie en meedoen.

Rutte sluit regeren met Geert Wilders uit
Het is Mark Rutte al eens eerder gevraagd en hij gaf een soortgelijk antwoord al eerder: is er een kans dat de VVD straks met de PVV gaat samenwerken. In het debat krijgt Rutte de vraag of hij zijn antwoord ten overstaan van Wilders zelf eens wil geven. Teleurgesteld door het kapot lopen van het kabinet Rutte-I, dat stuk liep nadat Wilders wegliep, zegt Rutte nu onomwonden: wij gaan niet regeren met Wilders. Niet, nooit, niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (142)