De christen-fundamentalistische SGP wil een Nederland zonder islam. In een manifest presenteert de partij dinsdag haar anti-islamstandpunten. Zoals wel vaker het geval is bij overtuigd religieuzen, meent de SGP dat er geen beter geloof is dan het christendom en stelt de partij haar religie dan ook boven de islam. Ook al zijn alle mensen volgens het christendom gelijk geschapen. De SGP maakt dan ook handig gebruik van de door Geert Wilders verzonnen truc: door het over de islam te hebben in plaats van moslims, al zijn zij uiteindelijk degenen waar het om gaat, omzeilt de partij handig dat probleem.

In het manifest staat dan ook:

Alle mensen zijn gelijk geschapen. Dat is een fundamenteel uitgangspunt in de Westerse traditie. Alle mensen hebben dus gelijke rechten. Ook voor moslims moet Nederland een veilige plek zijn. Sterker nog, we hebben iedere naaste zo lief als onszelf. Die waarde mogen we nooit loslaten. Alleen, dat is geen reden om krampachtig vast te houden aan de gelijkheid van alle godsdiensten. Het is hoogst onverstandig om alle godsdiensten over één kam te scheren.

De SGP schuwt er ook niet voor Wilderesque metaforen te gebruiken, zoals “gevoelens van onbehagen en vervreemding dringen zich temeer op naarmate de buurt gehuld wordt in een islamitisch gewaad”. Ook pleit de partij voor een soort moslimban: islamitische asielzoekers die op de vlucht zijn voor terreur/ geweld of oorlog zouden in mindere mate opgevangen moeten worden.

In het tv-programma De Tafel van Tijs gaat SGP-leider Kees van der Staaij in gesprek met DENK-voorman Tunahan Kuzu.

Het manifest lees je hier

Geef een reactie

Laatste reacties (133)