De Europese Unie is moreel en cultureel bankroet, aldus de Duitse filosoof en historica Ulrike Guerot. De Euro staat onder druk en sinds de Brexit klinkt ook in andere lidstaten een toenemende roep om de Unie te verlaten. Daarom is het de hoogste tijd om het EU-project ten grave te dragen en het over een compleet andere boeg te gooien.

Guerot vergelijkt de toestand van de huidige Europese Unie met het World Trade Center tijdens de aanslagen in New York op 9/11: we staan erbij en kijken toe hoe alles instort. Niet de vele crises op zich, maar vooral de manier waarop de Europese Unie ermee omgaat laat volgens Guerot een moreel en cultureel bankroet zien.

Als we niets doen, zegt Guerot, houdt deze Europese Unie geen stand. Deze Europese Unie is een unie van het geld geworden. De koers moet volgens Guerot radicaal anders; weg van de failliete natiestaten waarin velen zich niet meer herkennen en door vertegenwoordigd voelen. In de middeleeuwen kende Europa meer dan vijftig verschillende regio’s. Deze regio’s rondom knooppunten van steden zouden opnieuw de nieuwe provincies van de Europese republiek moeten worden, waarin iedereen gelijkgesteld wordt. Het Europa van de burgers wordt geboren en het eliteproject Europese Unie wordt begraven. Welkom in de Republiek Europa. Maar, hoe vinden Guerots ideeën over een Europese republiek weerklank bij zowel politici, bankiers als het Vaticaan?

Geef een reactie

Laatste reacties (94)