Online lijkt een ware cultuuroorlog plaats te vinden. Op internetplatforms als berucht racistisch en seksistische 4chan, maar ook op Reddit en YouTube zien we een luidruchtige groep, bestaand uit veelal jonge, witte mannen, die zich in een slachtofferrol wentelt en zich tegen het establishment keert, de elite. In hun ogen zijn dat de gevestigde media en progressieve politici.

Met een eigen jargon en mediakanalen spreken de vertegenwoordigers van deze internetcultuur zich al “grappend”, provocerend, treiterend, trollend en vaak ronduit racistisch en seskistisch uit, om zich zo af te zetten tegen die gevestigde orde en daarmee de vrijheid van meningsuiting veilig te stellen. Want die vrijheid van meningsuiting, die is volgens deze groep in het geding.

Wie zitten er achter deze stroming? Waarom is deze tegencultuur zo enorm populair op internet? En wanneer is dat wat zij een grap noemen toch echt niet meer grappig? VPRO Tegenlicht neemt je mee door het fictieve land Kekistan, waar de inwoners het opnemen tegen Normistan. Het land waar de zogenoemde ‘Normies’ wonen, de mensen die maar half door hebben dat er zoiets als een Kekistan bestaat. Een zoektocht in het schemergebied tussen internettrollen en de keiharde politieke werkelijkheid van de extreemrechtse beweging ook wel bekend als de Alt-right.

Op Twitter leverde de uitzending al direct het nodige commentaar op:

Geef een reactie

Laatste reacties (60)