De radicale Haagse imam Fawaz Jneid haalde tijdens een preek, uitgezonden op Facebook, uit naar Ahmed Aboutaleb. Hij deed dat in dusdanige woorden dat de Rotterdamse burgemeester nu beveiligd wordt. De imam – die zelf zegt verkeerd geciteerd te zijn – wordt niet vervolgd omdat hij binnen de grenzen van de wet zou opereren. Dat zei het Openbaar Ministerie eerder deze week. Die uitspraak leidde tot grote commotie in de Tweede Kamer. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft gezegd de wet nu te willen veranderen. Over de vervolging van Fawaz Jneid en de gevolgen van een eventuele wetsverandering een debat in Buitenhof tussen Paul Cliteur, hoogleraar rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden en Tamar de Waal, jurist en politiek filosoof aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ​

Erdogan en de EU
De Turkse president Erdogan en de Europese leiders probeerden deze week in het Bulgaarse Varna de onderlinge relaties te verbeteren. Dat mislukte. Welke betekenis heeft dit nu voor de toetredingsonderhandelingen van Turkije en welke rol speelt de omstreden Turkijedeal hierin? Op 17 april komt de Europese Commissie met een oordeel over een Europees lidmaatschap van Turkije. Kati Piri (PvdA), Turkije-rapporteur van het Europees Parlement, maakt alvast de balans op.

Kloof tussen arbeid en kapitaal
De Nederlandse economie draait prima en groeit zelfs. Alleen, we merken dit vooralsnog nog niet aan onze portemonnee. Klaas Knot van DNB en IMF-directeur Christine Lagarde pleitten daarom eerder al voor een stijging van de lonen. In tegenstelling tot de lonen, stijgen de bedrijfswinsten wel. De discussie over de verdeling tussen arbeid en kapitaal lijkt daarmee weer terug van weggeweest. In Buitenhof een debat met Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie, Bas van Bavel, hoogleraar transities van economie en samenleving en onderzoeksjournalist Mirjam de Rijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)