In Nederland eten we nauwelijks kalfsvlees. Per jaar 1,3 kilo per persoon, in vergelijking met 36,5 kilo varkensvlees en 22,1 kilo kip. Toch is Nederland de grootste kalfsvleesproducent van Europa. De wereldmarktleider op het gebied van kalfsvleesproductie is het Nederlandse bedrijf de VanDrie Group, met een jaaromzet van zo’n twee miljard euro. Het overgrote deel van het hier geproduceerde kalfsvlees gaat op export naar Midden- en Zuid-Europa.

Vierduizend melkveeboeren roepen nu in een brandbrief aan de minister op tot een stop op de import van kalveren. Zij vinden de jaarlijkse import van 800.000 kalveren in strijd met de kringloopambities van minister Carola Schouten (ChristenUnie). De bewindsvrouw presenteerde eerder dit jaar haar ambities voor kringlooplandbouw. Boeren moeten “waardevol voedsel produceren met zo min mogelijk effecten op natuur, milieu en klimaat.”

Melkveeboer Gerard Stam, een van de opstellers van de brief, zegt tegen ZEMBLA: “Ik snap niet hoe de minister de kalverimport in dat plaatje kan plaatsen. Dat staat er gewoon haaks op.” Ook stellen de boeren dat de grootschalige import en de monopoliepositie van de Nederlandse VanDrie Group zorgen voor een structureel te lage kalverprijs. Vorig jaar ging VanDrie mee met minister Schouten op handelsmissie naar China, om nieuwe afzetmarkten aan te boren voor de export van kalfsvlees.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)