Kickboksen in de sportschool, na je werk je kinderen ophalen van de opvang, studeren en je stem uitbrengen. Allemaal ogenschijnlijk hele normale dingen in het leven van vrouwen in Nederland. Maar nog niet heel lang geleden werd er een strijd gevoerd om deze ‘normale dingen’ te mogen doen. In de nieuwe BNNVARA-documentairereeks Vrouw op Mars worden deze verworven vrouwenrechten in historisch perspectief geplaatst. Journaliste en presentatrice Fidan Ekiz bezoekt vrouwen en mannen die betrokken waren bij de strubbelingen, strijdpunten, memorabele en bij tijd en wijle hilarische ontwikkelingen in de vrouwenemancipatie van de twintigste eeuw in Nederland.

Aflevering 1 stond in het teken van ‘Van huisvrouw tot huisman’. In de jaren 50 is meer dan negentig procent van de gehuwde vrouwen in Nederland huisvrouw. ‘Volksherstel door Gezinsherstel’, is het motto. De vrouw moet rust brengen in het ontredderde Nederland van na de oorlog. Haar levensdoel: haar man behagen en de zorg voor de kinderen. Fidan Ekiz onderzoekt hoe huisvrouwen stap voor stap losbreken uit hun eentonige bestaan en de huisman zijn intrede doet.

Voor Fidan Ekiz zelf was het maken van Vrouw op Mars een eye-opener, laat ze weten op de site van BNNVARA:

Feminisme? Dat is niks voor mij. Dat was mijn reactie toen ik werd gevraagd voor deze serie. Ik moest meteen aan de Dolle Mina’s denken. Woeste vrouwen die op straat beha’s verbranden. Mannenhaters. Wat heb ik mij vergist. Het was een eer. De serie is juist een ode aan deze vrouwen en hun strijd geworden.

Behalve de documentairereeks op televisie, heeft Vrouw op Mars ook een webserie. Een serie videoportretten waarin onder meer Marianne Thieme, Margo Reuten, Clarice Gargard en Sahil Amar Aïssa vertellen over hun werk, hun leven, en de manier waarop zij zich inzetten voor het feminisme.

In de podcastserie van Vrouw op Mars maakt Willemijn Veenhoven de verbinding tussen de verschillende generaties vrouwen door in gesprek te gaan met bekende moeders en dochters als Sophie Hilbrand en haar moeder Madeleen Hilbrand, en met Milou Deelen en haar moeder Barbara van Beukering. Ze praat over hun persoonlijke dilemma’s op het gebied van vrouwenemancipatie. Hoe kijken ze naar elkaars generatie? Herkennen ze discussies die spelen in de politiek of thuis op de bank? En is er veel veranderd?

 

Geef een reactie

Laatste reacties (2)