Bij WNL op Zondag onder leiding van Rick Nieman deden nummers twee op de kandidatenlijst Jeanine Hennis (VVD), Fleur Agema (PVV), Mona Keijzer (CDA), Renkse Leijten (SP) en Stientje van Veldhoven (D66) mee aan een politiek debat. De vrouwelijke politici zijn bij de grote debatten in het Carré of bij RTL en Nieuwsuur niet aanwezig maar mochten nu onder elkaar het gesprek aangaan. Vooral de VVD kreeg veel kritiek.

In het enigszins paternalistisch getitelde ‘First Lady- debat’  werd er onder andere besproken waarom er nog geen vrouwelijke premier is geweest of waarom er zo weinig lijsttrekkers vrouw zijn. Door politici wordt de Nederlandse cultuur constant als superieur geacht tegenover andere maar als je kijkt naar de scheiding tussen man en vrouw in de politiek zie je daar niets van terug. Alleen, Partij van de Dieren – die in de Tweede Kamer zit -, Artikel 1 en de Piratenpartij hebben een vrouw aan het hoofd staan. Hoewel andere partijen vrouwen wel op de kandidatenlijst hebben staan, is de SGP de enige die dat niet heeft.

Ook werd er gesproken over de Nederlandse ‘normen en waarden’ wat die ook moge zijn en of migranten die zich daar niet aan houden Nederland uit moeten. Hennis kreeg veel kritiek op haar ja-antwoord op de stelling.

Wie zich niet aan onze normen en waarden houdt, hoort hier niet thuis’. “Er zijn mensen die hun middelvinger opsteken naar onze samenleving. Dan hoor je hier niet thuis

Volgens Van Veldhoven (D66) zou iedereen zich aan de wet moeten houden maar betekent het niet dat je uit Nederland weg moet als je dat niet doet maar gewoon straf dient te krijgen. ‘Het gaat om derdegeneratie migranten’.

Ook Leijten (SP) deed een duit in de zak en illustreerde haar argument met de hypocrisie van de VVD.

De VVD staat opnieuw bovenaan de lijst met de meeste integriteitskwesties. Die mensen worden veroordeeld. Dan zeg je toch ook niet: ga maar weg? Het is een afleidingsmanoeuvre van de VVD.

Hennis zei het jammer te vinden dat er zoveel aandacht was voor de bonnetjesaffaire van Teeven terwijl de VVD zich zou inzetten tegen cybercrime en niemand daar naar omkeek.

Overigens stemde de PVV – zoals je niet anders zou verwachten –  voor de stelling om Nederlanders met een migrantenachtergrond uit te zetten bij crimineel gedrag. Het CDA gaf ook een bevestigend antwoord.

Khadija Arib, de nummer twee van de PvdA was ook uitgenodigd voor het debat maar sloeg vanwege haar Kamervoorzitterschap de invitatie af. Het is niet duidelijk waarom GroenLinks niet aanwezig was.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)