Murat Isik won deze week de Libris-prijs voor zijn roman Wees Onzichtbaar over een jongen die opgroeit in de Bijlmer. In Buitenhof praat hij met Pieter-Jan Hagens (vanaf 37:30) over het boek en zijn eigen werkelijkheid. Isik komt zelf uit de Bijlmer en het boek is doorspekt met voorvallen die gebaseerd zijn op eigen ervaring.

Isik, zoon van een atheïstische Turkse vader, vertelt hoe hij op het vwo terecht kwam terwijl de docenten een andere toekomst voor hem zagen op een veel lagere opleiding. In het boek wordt de hoofdpersoon eenmaal op de vwo door zijn klasgenoten gepest en gediscrimineerd. Ze noemen hem vanwege zijn etnische afkomst ‘de schoonmaker’. Isik heeft dat zelf ook meegemaakt: “Er werd op me neergekeken.”

De schrijver vertelt hoe het is om als kind op te groeien in een wijk die is ‘opgegeven’ door de bestuurders. “Op basis van etniciteit word je onderschat, daar gaat enorm veel potentie door verloren.” Hij geeft als voorbeeld de enorme moeite die niet-witte scholieren hebben om stageplekken te vinden. De houding van premier Rutte die verklaarde dat hij niets tegen discriminatie op de arbeidsmarkt kan doen en dat jongeren zich maar moeten ‘invechten’ noemt hij waanzin. “Ik vind dat niet kunnen.”

Zijn boek is ook een aanklacht tegen het onderwijssysteem waar veel ellende begint. Hij roept docenten op hun leerlingen uit te dagen, mee te nemen en niet af te stoten. Zelf heeft hij het gered omdat zijn moeder achter hem stond en hem voortdurend maande zijn huiswerk te maken. En door zijn vader die van school eiste dat zijn zoon een vervolgopleiding kreeg die bij zijn capaciteiten paste. Dat lukte, hij was de enige van zijn school die naar het vwo mocht.

Het betoog van Isik krijgt op Twitter bijval van onder meer GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil.

Geef een reactie

Laatste reacties (66)