Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is actief in geboortebeperking in natuurgebieden in de derde wereld. Volgens het WWF is overbevolking een groot gevaar voor de natuur en moeten er rondom beschermde gebieden minder kinderen worden geboren. Daarom overtuigt het fonds mensen om anticonceptie te gebruiken of zich te laten steriliseren. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.

Het WWF heeft samen met het Amerikaans agentschap USAID en farmaceut Johnson & Johnson wereldwijd gezondheidskampen opgezet, waar ook zogenaamde ‘family planning’ projecten onderdeel van zijn. ZEMBLA onderzoekt een van de projecten in Noord-India en spreekt een dokter die voor WWF sterilisaties uitvoerde bij de inheemse bevolking. De dokter is positief over het initiatief: ‘We hebben een bevolkingsexplosie hier in India, we moeten meer mannen aanmoedigen zich te laten steriliseren.’ Volgens de arts zijn de mensen achteraf overtuigd als ze merken dat de ‘seks erg plezierig is’. Het WWF schreef ook een handleiding over hoe geboortebeperking kan worden geïntegreerd in natuurbescherming. WWF Nederland bevestigt aan ZEMBLA dat ook vandaag de dag nog drie family planning projecten lopen in Kameroen, Congo en Oeganda. WWF wil verder geen reactie op camera geven.

ZEMBLA onderzoekt ook hoe ver het Wereld Natuur Fonds gaat in de strijd voor beschermde dieren en wat de gevolgen zijn voor de lokale bevolking. In India spreekt ZEMBLA met nabestaanden van mensen die zijn omgekomen toen een dorp met harde hand werd ontruimd om plaats te maken voor natuurgebied. De afgelopen jaren is de strijd tegen stroperij steeds bloediger geworden. Parkwachters van het Kaziranga National Park in India verklaren in ZEMBLA dat ze ‘ongewenste bezoekers mogen neerschieten, zonder vragen te stellen’. Soneswar Narah van mensenrechtenorganisatie JKSS ziet van dichtbij de betrokkenheid van het WWF: ‘Alles wordt door het WWF beheerd, als een onzichtbare hand. Onder het mom van natuurbescherming creëren ze een gewelddadige omgeving’. Tussen 2014 en 2016 zijn in Kaziranga 50 mensen gedood, volgens Soneswar zitten daar veel onschuldige slachtoffers bij.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)