Documentairemaakster Sunny Bergman merkte persoonlijk hoe heftig witte mensen reageren als je begint over racisme in de samenleving. Ze besloot uit te zoeken hoe dat nou precies zit. Het publieke debat draait al jaren om niet-witte inwoners die zich moeten houden aan Nederlandse waarden en normen. Maar in hoeverre voldoen witte Nederlanders eigenlijk aan deze veelal universele maatstaven? Of zoals Bergman in het begin aan witte personen vraagt: zijn jullie wel voldoende geïntegreerd? Die vraag maakt verbijstering los. Volgens de opvattingen van de witte mensen is het onmogelijk dat iemand die wit is zich niet aan de universele regels houdt.

In het racisme-debat gaat het voor wat betreft daders al snel over het laagopgeleide deel van de bevolking waar racisme veel zou voorkomen en vooroordelen welig tieren. Maar hoe zit dat bij het hoogopgeleide deel, bij de ‘elite’? Bergman voert een aantal beproefde experimenten uit. In hoeverre zit racisme in de cultuur verweven en wie is zich daar bewust van? De resultaten zijn schokkend, niet in het minst voor de betrokkenen zelf.

Met ‘Wit is ook een kleur’ zet Bergman de volgende stap in het racisme-debat. Hoe hardnekkig zijn racistische vooroordelen? En hoe onbewust aanwezig bij (witte) mensen?

Eerder: DWDD over Wit is ook een kleur

Geef een reactie

Laatste reacties (287)