Minister-president Mark Rutte was maandagavond te gast bij Pauw en Jinek, waar hij van heel dichtbij mocht meemaken wat het effect is van zijn regeringsbeleid. In het publiek zat een groep Groningers die de dupe zijn van de gaswinning in hun provincie. Woedend lieten zij de VVD-premier nauwelijks een zin afmaken.

‘We zijn mensen, maar we worden niet behandeld als mensen,’ zei een van de aanwezigen. ‘De heer Rutte heeft 6,5 jaar ons leeggezogen en dat doet-ie nog steeds. Hij wordt afgeschilderd als een positief politicus, optimistisch, maar weet je wel wat een optimist doet? Die lacht alles weg, dus ook onze problemen.’

Het gesprek met Rutte kwam nauwelijks van de grond, omdat de aanwezigen het hem nauwelijks uit lieten spreken. Tijdens het gesprek riepen ze aanhoudend ‘gas terug’. Een iemand hield een bordje omhoog met daarop de tekst ‘notmypremier’.

Rutte maakte zich aan tafel zelfs nog minder populair door te zeggen: ‘We doen het wel netjes in Groningen’. Dat schoot de gasten in het verkeerde keelgat. Een van hen reageerde met: ‘Is het netjes als er in zijn regeerperiode 76 duizend schademeldingen zijn? Is het netjes als er honderd huizen afgebroken worden?’

Noodgedwongen kwam Rutte terug op zijn ‘netjes’ en zei: ‘Gaswinning in Groningen is natuurlijk in de afgelopen vijf zes jaar van iets waar Groningen, Nederland trots op was veranderd in een nachtmerrie.’ Ook zei hij dat zijn kabinet maatregelen had genomen en ‘keihard werkte’ om de gaswinning terug te draaien. Daarop werd hij door de gedupeerden bespot.

Als het aan de Groningers ligt zet de regering de gasboringen in Groningen helemaal stop, maar dat gaat volgens de premier niet lukken: ‘Dan zit Nederland in de kou. Heel ons systeem is hierop ingericht, de kachels, de gasfornuizen.’

Wie wel op bijval kon rekenen was oud-SP-leider Jan Marijnissen, ook te gast aan tafel. Volgens hem liet Rutte goed zien hoe de kloof tussen overheid en burger er in de praktijk uitziet. ‘Deze mensen voelen dat de overheid niet aan hun kant staat,’ zei Marijnissen.

Eva Jinek en Jeroen Pauw hadden er een zware kluif aan het publiek rustig te houden om toch nog een gesprek te kunnen voeren. Ook op Twitter werd stevig op de uitzending gereageerd:

Geef een reactie

Laatste reacties (214)