Terwijl Donald Trump de man die het onderzoek naar hem leidde net heeft ontslagen, nemen de onderzoeksjournalisten van ZEMBLA de Amerikanen het werk uit handen. Vorige week belichte ZEMBLA de schimmige banden die zijn vastgoed partners onderhouden met Rusland. In het tweede deel van hun serie van onderzoek naar de omstreden vrienden van Donald Trump zoomen ze in op een andere zakenrelatie: de omstreden Russische-Israëlische miljardair en diamanthandelaar Lev Leviev.

De Amerikaanse regering is er in ieder geval niet blij mee. Want niet alleen willen ze geen enkel commentaar leveren op de vragen van ZEMBLA, ook halen ze daarna meteen de foto van Leviev en Trump offline waarin ze samen de hand schudden.

Lev Leviev is een van de grootste diamanthandelaren ter wereld. Hij wordt ook wel de ‘King of Diamonds’ genoemd en is omstreden vanwege beschuldigingen van handel in bloeddiamanten. Hij bezit in Nederland ook juweliersketen Siebel. Het bedrijf van Leviev sluit in 2015 een miljoenendeal met de schoonzoon en topadviseur van Trump, Jared Kushner. De man die Trump als taak heeft gegeven om vrede in het Midden-Oosten ‘te doen’.

Leviev heeft naast Trump ook nog vele andere vrienden, zo onthult ZEMBLA. Zo komt hij uit de voormalige Sovjet-Unie en onderhoudt hij goede contacten met Vladimir Putin. Maar ook is hij Israëlisch en heeft hij een directe lijn met premier Netanyahu. Ook staat Leviev op zeer goede voet met de Angolese dictator Dos Santos.

Lev Leviev bestuurde zijn diamantmijnen jarenlang vanuit Amsterdam, waar hij zijn mijnen onder verschillende Nederlandse BV’s onder bracht. Een daarvan is onderdeel van de 88 Queensway Group, die door de Amerikaanse overheid is bestempeld als veiligheidsrisico. De 88 Queensway Group zou de veiligheidsdienst van dictator Mugabe steunen, betrokken zijn bij verkiezingsfraude en bij diamantsmokkel. De groep deed ook zaken met Noord-Korea.

De dochter van Leviev, die betrokken was bij de miljoenendeal tussen haar vader en de schoonzoon van Trum, post na de verkiezingsoverwinning van Trump een foto van haarzelf, Ivanka en Jared op Instagram: ‘Good Morning to a New America. Congratulations to the most fabulous first daughter, Ivanka en Jared, both of you were such an immense part of this historical election. Powercouple, so exciting!’

Het Witte Huis wil op geen van de vragen van ZEMBLA reageren.

Lees meer op de website van ZEMBLA

Geef een reactie

Laatste reacties (7)