De Oekraïense geheime dienst heeft een groep van zeven mensen geïdentificeerd die betrokken was bij het neerhalen van vlucht MH17. Het Joint Investigation Team is gevraagd deze groep als verdachte aan te wijzen. Dat zeggen voormalige topmensen van de Oekraïense geheime dienst in het tv-programma Zembla. Het gaat ondermeer om de Russische officieren Igor Girkin, Sergey Dubinsky en Nikolai Tkachev. Het is voor het eerst dat officials die bij het JIT-onderzoek betrokken waren in het openbaar namen van mogelijke verdachten noemen.

De geheime dienst SBU leverde veel onderzoeksmateriaal, waaronder 150.000 telefoontaps aan het Joint Investigation Team (JIT), dat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt. Zembla sprak met de chef van de dienst ten tijde van de crash van MH17, Valentyn Nalyvaichenko en met Vasyl Vovk, die hoofd onderzoek van de SBU was.

Volgens hen is tijdens een videoconferentie in juni 2015 op de Nederlandse ambassade in Kiev een voorstel gedaan aan het JIT om een groep van zeven mensen te vervolgen, die een leidinggevende rol speelde bij het neerhalen van MH17. Het gaat niet om de bemanning van de BUK-raketinstallatie, maar om degenen die het commando voerden over de gewapende opstand en een logistieke rol speelden bij het binnenhalen van de BUK-installatie uit Rusland.

Het JIT zegt in een reactie:

Over personen die van belang zijn voor het onderzoek, denk daarbij aan getuigen of mogelijke verdachten , kan het OM geen uitspraken doen. Het strafrechtelijk onderzoek blijft in volle gang. Ook wordt nog steeds ingezet op het ontsluiten en verhoren van nieuwe inside getuigen.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)