Twee moslims doen zich voor als getrouwd stel. Ze komen oorspronkelijk niet uit Denemarken en blijven om veiligheidsredenen anoniem. Na drie maanden undercover in Deense moskeeën gaan ze weer terug naar eigen land. Aanleiding voor de geheime missie zijn uitspraken van insider Ahmed Akkari. Hij is zelf ook moslim en hoort jarenlang bij de intieme kring van Deense imams. Drie jaar geleden neemt hij afstand van de fundamentele, politieke islam. Daarna klapt Akkari uit de school en waarschuwt dat veel moskeeën de integratie van moslims in Denemarken zouden belemmeren. In het openbaar verkondigen de woordvoerders juist dat ze hun volgelingen op het hart drukken dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Maar volgens Akkari spreken de meeste imams met twee monden.

Met de geheime camera maakt het undercover-stel opnames in acht van de ongeveer 150 Deense moskeeën. Twee staan bekend als gematigd. Als de vrouw vertelt dat haar man haar mishandelt, raden zeven van de acht religieuze leiders haar af om naar de politie te gaan. Ze wijzen de vrouw er zelfs op dat ze verplicht is om met haar man naar bed te blijven gaan. Eén van imams zegt dat kinderen vanaf tien jaar geslagen mogen worden als ze niet willen bidden. Een ander raadt het stel aan om zich te richten op de omgang met andere moslims, en niet naar een Deens verjaardagsfeest te gaan.

De prijswinnende reportage heeft tot veel ophef geleid in Denemarken. Als gevolg kondigt de Deense regering aan een lijst op stellen van ‘haatpredikers’, die openbaar wordt.

Geef een reactie

Laatste reacties (308)