Frans de Waal, de beroemde primatoloog, toonde in Zomergasten beelden zonder geluid van Trump om te laten zien hoe primair de Amerikaanse president opereert. Hij gebruikt lichaamstaal die direct te herleiden is tot apen, bijvoorbeeld door zich groot te maken. Dat leverde hem veel succes op bij het verslaan van zijn mannelijke tegenstanders in de voorverkiezingen maar het liep anders toen hij in debat ging met Hillary Clinton.

De Waal vertelt daarnaast veel over apen. Over hoe de chimpanse- samenleving wordt gedomineerd door mannen en dat daar onze ideeën over macht – mede – op gebaseerd zijn, de fascinatie voor het alfamannetje. Mensen zijn echter net zo verwant met een andere apensoort: de bonobo. Zij leven in een matriarchale samenleving waar vrouwen de macht hebben en conflicten niet zoals bij chimpansees worden opgelost met geweld maar met seks. Puriteinen willen daar niets van weten en negeren die alternatieve machtspolitiek.

Verder heeft hij het ook over empathie bij dieren en hoe je dat kunt onderzoeken, met een prachtig fragment uit een experiment met olifanten. Er is een ontroerend fragment van een unieke ontmoeting tussen een mens – Antoon van Hooff, directeur van Burgers’ Zoo in Arnhem – en een stervende chimpansee. En De Waal vertelt dat hij apathist is, een alternatief voor atheïst, gelovige of agnost. Een apathist interesseert het gewoon niet of god bestaat of niet, hij houdt zich er helemaal niet mee bezig.

Dat en nog veel meer in deze aflevering van Zomergasten die nog 10 dagen online te zien is.

Hieronder een samenvatting van 5 minuten

Geef een reactie

Laatste reacties (28)