Laatste update 07:14
48

2doc schetst hartverscheurend beeld van alledaags racisme

In de documentaire ‘Ik alleen in de klas’ komen twaalf jongeren bij elkaar op vakantie in een landgoed in Frankrijk. Regisseur Karin Junger stelt hen allemaal de vraag: ‘Wanneer werd je je bewust dat je donker was in een witte wereld?’

Alle jongeren kwamen vroeger of later een beklemmend gevoel van uitsluiting tegen. Soms subtiel, soms door pesterijen, soms door institutionele vooroordelen, blinde vlekken en racisme van leidinggevenden. De deelnemers geven allemaal om de beurt antwoord op de vraag, spelen soms samen de incidenten na en bespreken ze samen. Soms barst er een stevige discussie los.


Junger maakte de documentaire om beter inzichtelijk te maken wat de effecten zijn van racisme op mensen als individu. ‘Ik merkte dat witte mensen wel een vaag idee hebben dat er racisme is, maar niet beseffen wat de impact is. Daarom heb ik voor die vorm gekozen. En natuurlijk om discussie los te maken, ja, ook’ aldus Junger.

De documentaire maakt het alledaagse racisme in Nederland inzichtelijk vanuit de mensen die het mee hebben gemaakt en toont de pijn die het gevoel van uitsluiting hen geeft. Voor velen herkenbaar, voor anderen een moment om zich in te kunnen leven, bovenal hartverscheurend.

Meer over de documentaire lees je hier bij 2doc.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)