18

Ze verwachtten een lekkere schietfilm, maar kregen de harde realiteit

De discussie over wapenbezit in Amerika zit er voorlopig nog niet op. De roep om strengere wapenwetten is groot, maar tot op heden is het Obama niet gelukt ze door te voeren. Nieuwsuur zond afgelopen zondag nog een reportage uit over de frustratie van de Amerikaanse president.

Zestig procent van de Amerikanen denkt dat het hebben van een wapen je veiliger maakt, maar het tegendeel is waar. Elke dag sterven er in Amerika negentig mensen door vuurwapens en toch hebben Amerikanen nog steeds het recht om een wapen te bezitten.

De anti-wapenbezit organisatie ‘States United To Prevent Gun Violence’ zet zich al jaren in voor bewustwording van de gevaren. Vorig jaar opende de organisatie voor een campagne een nieuwe ‘wapenwinkel’ met verborgen camera’s: ieder wapen dat verkocht werd, had een label met een ‘verhaal’, het verhaal van de moord en moorden die ermee gepleegd waren. En vrijwel alle klanten die de winkel binnengingen met het idee een wapen aan te schaffen, kwamen geschokt buiten. Zonder wapen. Omdat de schrik om de ellende die de wapens aanrichten zo erg was, dat ze opeens beseften ze niet meer te willen.

De vraag is of de campagne genoeg zoden aan de dijk zet, maar veel aandacht trok de video wel. Zoals waarschijnlijk ook de nieuwe video van de anti-wapenbezit-club veel aandacht zal gaan trekken. Voor deze video lokten de makers nietsvermoedende mensen naar de bioscoop met een vette actiefilm vol schietpartijen. Dat viel in de smaak. De bezoekers die een kaartje kochten hadden wel zin in wat ‘adrenaline’ en ‘spannende shoutouts’. Maar toen ze eenmaal in de zaal (met verborgen camera’s) zaten, bleek de film iets heel anders te zijn dan ze hadden verwacht. Schietpartijen waren er zeker, het waren alleen geen geënsceneerde schietpartijen, maar waar gebeurde, gefilmd door bewakingscamera’s en mobiele telefoons. Na het zien van de beelden kwam het bioscooppubliek geschokt naar buiten: dit was niet wat ze hadden verwacht. Maar het zette ze wel aan tot nadenken over het wel zo’n goed idee is dat iedereen in Amerika zomaar een wapen mag bezitten.
Bekijk de video hieronder:

Bekijk hier de vorige campagne met de wapenwinkel:

Geef een reactie

Laatste reacties (18)