85

‘Als je de NOS vertelt dat je koffie lekker vindt, maken ze er thee van’

De boeren die woensdag in Bilthoven demonstreren tegen het RIVM, hebben stuk voor stuk een carrière als cabaretier misgelopen. Dat blijkt als NOS-verslaggever Marc-Robin Visscher hen op NPO Radio 1 aan het woord laat. Om beurten zetten de agrariërs perfecte imitaties neer van misnoegde burgers die zich het afgelopen jaar zo hebben laten ophitsen dat ze inmiddels elke NOS-journalist wantrouwen.

“Niet met NOS praten”, zo adviseert een vrouw aan de enige boer die er aanvankelijk niet van op de hoogte is dat er een voorstelling wordt opgevoerd. “Waarom niet met NOS praten?”, vraagt Visscher. “Fake news”, antwoordt de vrouw. Vanaf dat moment wordt het alleen maar beter. Een ware taalkunstenaar komt langs om te vertellen dat de NOS alleen maar ‘prutteldrab’ verspreidt.

De NOS verdraait alles, zeggen de boeren. Als Visscher om een voorbeeld vraagt, volgt er een even hilarisch als onnavolgbaar antwoord. “We hebben afgesproken dat een keer de werkelijkheid naar buiten zou komen. Maar dat gebeurt gewoon niet”, zegt een van de boeren over een bezoek dat hij eerder bracht aan de NOS. “Wat is de werkelijkheid”, wil Visscher weten. “Dat zoekt u allemaal lekker uit”, lacht de boer. “Daar ga ik niet over in discussie, dat heeft geen nut. Daarom staan we hier ook, omdat het toch geen nut heeft.”

Als je al op de grond ligt van het lachen, gaat een boerin die duidelijk zeer bedreven is in kleinkunst, er nog eens overheen. “De NOS draait het altijd net andersom. Dan zeg je bijvoorbeeld: ik vind koffie lekker, maar dan vind je lekker thee lekker.”

Het optreden van de boeren is zo overtuigend dat je op sommige momenten bijna gaat geloven dat ze werkelijk zo’n verwrongen wereldbeeld hebben. Bijna. Want zulke vreemde denkbeelden hebben de boeren niet echt. Toch?

Luister ook naar het vorige optreden van de boeren:
Wetenschappelijke methode? ‘Ik ben het er gewoon niet mee eens’

Geef een reactie

Laatste reacties (85)