Laatste update 13:47
2

Anonieme journalist laat Hongaarse premier Orbán de waarheid zeggen

Een geslepen journalist is er in geslaagd de oerconservatieve en uiterst rechtse premier van Hongarije in verlegenheid te brengen, door een aantal van zijn antwoorden in een kerstinterview naar de waarheid te ‘vertalen’. Het interview met Mediaworks, dat sinds kort in bezit is van Orbán-stroman Lőrinc Mészáros, werd afgedrukt in vijf lokale kranten met een gezamenlijke oplage van bijna 200.000 abonnees.

Openhartig
Oplettende lezers konden in het interview vier antwoorden van Orbán vinden die onkarakteristiek openhartig klonken. Zo was aan de zin “Hongarije is een eiland van stabiliteit in de woeste westerse wereld omdat we de mening van het volk vragen” droogjes toegevoegd “ook al zijn we dan niet geïnteresseerd in het antwoord”.

Een antwoord waarin Orbán opschepte over de loonsverhogingen die verplegend personeel in 2017 en 2018 tegemoet kunnen zien, werd verlengd met: “Het aantal lijken in ziekenhuizen stijgt eveneens.”

Orbán noemde beschuldigingen van corruptie een ‘politiek instrument’ in het interview, waaraan de mysterieuze redacteur toevoegde: “Wij maken er zelf ook gebruik van.”

Tot slot wenste Orbán dat “vele mensen opnieuw de originele betekenis van kerst zullen vinden, we verwachten tenslotte de geboorte van de verlosser”. In het gewijzigde artikel sprak hij de hoop uit dat velen “de heidense betekenis van kerst weer zouden vinden”.

Ontslagen
Een woordvoerder van de regionale uitgaven liet vervolgens weten dat “onbekenden het interview met premier Orbán hadden vervalst” en verwees lezers naar de originele tekst in de online uitgaven. Het bedrijf heeft juridische stappen aangekondigd en onderwierp onmiddellijk vijf eindredacteuren aan een tien uur durend verhoor, waarna alle vijf werden ontslagen.

De organisatie heeft nog altijd geen idee wie er achter de wijzigingen zit. Uit onderzoek is gebleken dat de tekst werd aangepast op een netwerkcomputer, waartoe iedereen in de organisatie die aangesloten is op het systeem toegang heeft. Het bedrijf heeft daarom bij de politie een klacht ingediend tegen een ‘onbekende dader’.

H/t: Politico Europe

Geef een reactie

Laatste reacties (2)