Laatste update 15:18
22

App zet stoplichten op groen voor fietsers

Iedere fietser kent het, ben je net lekker op stoom, kom je bij een stoplicht dat is neergezet om ingeblikte mensen veilig over te laten steken. Superirritant. In Den Bosch hebben ze daar wat op gevonden. Met een app kun je het stoplicht op groen zetten als je aan komt zoeven. Helemaal automagisch.

De app Schwung gebruikt de locatiefunctie van je smartphone en geeft je komst door als je een speciaal uitgerust stoplicht nadert. Dan krijg je voorrang. De app registreert ook hoeveel fietsers er aan komen en hoe lang het licht op groen moet blijven staan. Dat worden extra sprintjes.

In Den Bosch zijn na een succesvolle proef sinds donderdag vijftig van die verkeerslichten in gebruik. De app is in nog geen etmaal al duizend keer gedownload, het regenachtige weer heeft wellicht een handje geholpen want bij een rood stoplicht natregenen is frustrerend.

Brabants gedeputeerde Christophe van der Maat: “Met dit soort nieuwe technieken kunnen we het nog aantrekkelijker maken om de fiets te pakken. Tel daar bijvoorbeeld de aanleg van een snelfietsroute en goede fietsenstallingen bij op en de fiets wordt zo een steeds sneller, goedkoper en gezonder alternatief voor de auto.”

Geef een reactie

Laatste reacties (22)