22

Belgen hangen nationale vlag al 183 jaar verkeerd

Grondwet beschrijft hoe vlag wel gebruikt moet worden

De Belgische nationale vlag hangt er al 183 jaar verkeerd bij. Letterlijk. In de Grondwet van België staat beschreven hoe de driekleur hoort te wapperen en dat is heel anders dan in de praktijk gebeurt.

Belgische vlagArtikel 193 van de Grondwet luidt:

De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart, en als rijkswapen de Belgische Leeuw met de kenspreuk EENDRACHT MAAKT MACHT.

De Belgische driekleur hangt in de praktijk echter andersom: zwart, geel en rood. In De Morgen legt expert grondwettelijk recht Jogchum Vrielink van de KU Leuven uit hoe het zit:

In 1830 was de volgorde echt rood-geel-zwart en lagen de kleuren bovendien nog horizontaal op elkaar gestapeld. Maar zo omstreeks januari 1831 heeft er iemand beslist dat het verschil met de voormalige overheersers uit Nederland duidelijker moest en werd de vlag een kwartslag gekanteld.” 

Daarbij werd er ook voor gekozen om de zwarte kant aan de zijde van de paal te hangen omdat dat het bij vlaggen gebruikelijk is dat de donkerste kant zich aan de binnenzijde bevindt. Om de vlag goed te laten wapperen zijn er nu twee mogelijkheden: of de Grondwet wordt aangepast, of de vlag wordt omgekeerd. Een derde optie is dat niemand wat doet. Dat is ook de meest waarschijnlijke optie. 

In de Nederlandse Grondwet komt de nationale vlag niet voor. Iemand een idee hoe het hier wettelijk geregeld is? Laat dan een reactie achter.

cc-foto: Martijn van Es

Geef een reactie

Laatste reacties (22)