Laatste update 11:42
30

Brexit: waar zijn we en hoe zijn we hier gekomen?

Morgen zal de Britse premier May nogmaals haar Brexit-deal in stemming brengen, minder dan drie weken voor de geplande exit uit de EU van 29 maart. De deal werd in januari met de grootste meerderheid uit de Britse geschiedenis weggestemd, maar May hoopt – tegen beter weten in – op nieuwe toezeggingen van de EU waardoor het parlement toch zal instemmen. Verliest May die stemming, dan volgt een stemming in het Lagerhuis over de wenselijkheid van een No Deal-Brexit. Als ook daar geen meerderheid voor is – en die kans is zeer groot – dan wordt er donderdag gestemd over de vraag of er uitstel moet worden aangevraagd bij de EU.

Om te voorkomen dat Groot-Brittannië bij gebrek aan een beslissing automatisch zonder deal uit de EU crasht, heeft Labour beloofd de deal van May niet weg te stemmen als May instemt met een tweede referendum over Brexit. De voorgelegde keuze moet dan zijn de deal van May of geen Brexit. De EU heeft ook als voorwaarde voor uitstel gesteld dat er een goede reden – zoals bijvoorbeeld nieuwe verkiezingen of een tweede referendum – moet zijn, om te voorkomen dat de slepende onzekerheid en eindeloze onderhandelingen over onhaalbare eisen nog langer voortduren.

In Full Frontal met Samantha Bee wordt nog even een overzicht gegeven van de totale puinhoop waar we in zijn beland en hoe we daar gekomen zijn:

Geef een reactie

Laatste reacties (30)