11

De jongen die ebola uit zijn lijf danste

Een sprankje hoop uit het door ebola geteisterde Liberia ... President ontslaat 10 ministers die weg bleven uit het land

In Liberia overleeft ruwweg slechts een derde van de patiënten het verschrikkelijke ebolavirus. De ziekte tast het immuunsysteem aan waardoor de meeste patiënten nog nauwelijks overeind kunnen komen, maar dat gold niet voor de elf-jarige Mamadee. Ondanks dat hij patiënt is, bleef hij iedere dag dansen op vrolijke Azontomuziek dat luid door de spiekers van zijn transistor radiootje galmde. De dokters van het Franse Artsen zonder Grenzen keken met verbijstering naar de jongen die geen dag stopte met dansen en nooit moe leek te worden. Mamadee overleefde het virus, in tegenstelling tot zijn zusje en toverde bij veel patiënten die het uiteindelijk niet haalden, toch nog een lach op hun gezicht.

Liberia is één van de hardst getroffen landen door ebola. Er zijn inmiddels 1.137 doden geteld en in totaal 2.081 gevallen geregistreerd, meer dan de helft van dit aantal in de laatste drie weken. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat het virus zich nu razendsnel verspreid. Ze verwacht dat er de komende weken nog duizenden gevallen worden gemeld.

De angst zit er goed in. De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf heeft maandag tien ambtenaren, waaronder zes ministers ontslagen die zonder excuus weg bleven uit het land. Veel zakenlieden en hoogwaardigheidsbekleders vluchten het land uit omdat ze bang zijn besmet te worden met ebola.

Al Jazeera: Liberia sacks officials over ebola fight

Geef een reactie

Laatste reacties (11)