31

De lange vrede na de langste dag

Aangrijpende animatie op basis van alleen maar data

Vandaag is het 71 jaar geleden dat D-Day plaatsvond, de dag waarop geallieerde troepen landden op de Normandische kust om Europa te bevrijden uit de greep van de nazi’s. Op die ene dag sneuvelden er meer Amerikaanse soldaten dan in de hele oorlog in Afghanistan. Het is een van de vele opmerkelijke feiten uit ‘The Fallen of World War II’.

The Fallen of World War II from Neil Halloran on Vimeo.

Neil Halloran, data-visualisator en documentairemaker, heeft een verbazingwekkende animatie gemaakt over de gevallen van de Tweede Wereldoorlog. De clip duurt ruim een kwartier maar boeit iedere seconde. Hallorant toont de immense prijs in mensenlevens die de oorlog eiste maar plaatst die ook in perspectief. Was de oorlog gruwelijker dan andere, eerdere oorlogen?

De documentairemaker laat ook zien hoe het er in de wereld aan toe is gegaan na de Tweede Wereldoorlog, een nu al 70 jaar durende periode, zo stelt hij, waarin er geen oorlog meer is gevoerd tussen rijke landen. Dat is sinds de dagen van het Romeinse rijk niet meer voorgekomen.

Halloran gebruikt geen huiveringwekkende of spectaculaire beelden maar emotieloze symbolen om een verhaal te vertellen dat diep weet te raken.

Op de site meer info.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)