9

De perfecte versie van jezelf is saai

Video: We jagen allemaal het perfecte uiterlijk na, maar als we het eenmaal hebben, vinden we er niets aan

We kennen allemaal de reclames en filmpjes over het effect van Photoshop op een foto. Eenvoudige, onopvallende personen kunnen in topmodellen veranderen dankzij wat retoucheer, en knip en plakwerk met de computer


Ook op internet is het effect van photoshop een geliefd onderwerp. Ooit begon het met de rage rond een filmpje van het merk Dove waarin een eenvoudig meisje transformeert in topmodel met dank aan photoshop. Het filmpje werd wereldberoemd.

Maar wat zou er gebeuren als je zo’n filmpje van jezelf zou zien? In een Amerikaans experiment werd vier vrouwen gevraagd of ze mee wilden doen aan een photoshop-fotosessie. Ze werden mooi opgemaakt en aangekleed, gefotografeerd en daarna met de hulp van de computer omgetoverd in perfecte topmodellen. Het resultaat was opmerkelijk. De foto’s zagen er precies zo uit als in de bladen, maar geen van de vrouwen was tevreden. Allemaal voelden ze zich ongemakkelijk bij hun platgestreken plastic looks. Een van hen in het filmpje:

Dit is precies zoals ik altijd wilde zijn, maar nu ik me zelf zo zie vind ik het niets. Zo wil ik juist niet zijn.

Voor alle vier de vrouwen is het een eye-opener. Pas als je ziet wat het bij jezelf doet, merk je hoe onnatuurlijk het is om een kunstmatig gecreëerd schoonheidsideaal na te streven.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)