Laatste update 18:29
8

Disney brengt eerbetoon aan migrantenfamilie in hartverwarmende Kerstclip

Geen video? Klik hier.

Disney heeft online een kort animatie gepresenteerd waarin te zien is hoe een Filipijnse grootmoeder met Kerst de band verstevigt met haar kleinkind. Centrale rol is daarbij weggelegd voor de Disney-icoon Mickey Mouse. De clip begint in 1940 als een klein meisje van haar vader een speelgoedpop krijgt waar ze dolgelukkig mee is. Daarna wordt een sprong van 65 jaar in de tijd gemaakt. Het meisje is verhuisd naar het Westen, zoals veel Filipijnse meisjes die bij rijke families inwonen als huishoudelijke hulp of kinderoppas, vaak onzichtbaar voor de rest van de samenleving.

Ze is ondertussen oma geworden en de pop is symbool voor hoe de relatie met haar kleindochter verwatert. De oma voelt zich steeds eenzamer. Totdat… nou ja, kijk maar. De opbrengst van de clip, via de song Love Is A Compass van Griff, gaat naar de liefdadigheidsorganisatie Make a Wish die wensen van ernstig zieke kinderen vervult.

De film maakt een stroom van reacties van kijkers van Filipijnse komaf. Ene Sammie is ontroerd door de herkenbaarheid van het meisje en zegt dat ze zich nog nooit zo vertegenwoordigd heeft gevoeld.

Een ander is verheugd dat Disney de film al begin november online zet, omdat het vroege begin van de Kerstviering juist zo kenmerkend is voor de Filipijnse traditie.

Ook zijn er arbeidsmigranten die spontaan heimwee krijgen van het verhaal.

De commentaren maken goed duidelijk hoe belangrijk herkenbaarheid en diversiteit zijn in de media om het gevoel te geven er echt bij te horen.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)