65

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je Coca Cola drinkt

Britse apotheker Niraj Naik zet de fysieke gevolgen uiteen, van insuline pieken tot cocaïne-achtige highs

Niraj Naik, een Britse apotheker, zette onlangs uiteen wat er met ons lichaam gebeurt wanneer we Coca Cola drinken. Van insuline-pieken tot de reactie van je lever. Maar omdat velen kiezen voor het alternatief van Coca Cola, te weten de Light of Zero-variant, besloot Naik om ook de gevolgen daarvan inzichtelijk te maken.

Voor Cola Light kwam hij tot de volgende bevindingen: 

10 minuten

Het fosforzuur valt je tandglazuur aan, terwijl de artificiële zoetstoffen (zoals aspartaam) het op je systeem gemunt hebben. Aspartaam zou je smaakreceptoren kunnen prikkelen en je lichaam zo  wijs kunnen maken dat het suikers verwerkt.

20 minuten

Net als gewone cola kan cola ligt of zero insuline opwekken, waardoor je lichaam in ‘vetopslagmodus’ komt.

40 minuten

De mogelijk dodelijke combinatie van cafeïne en aspartaam zorgt voor een kortstondige en verslavend ‘high’-gevoel, vergelijkbaar met de werking van cocaïne. Er komen zogenaamde excitotoxines vrij, die de neuroreceptoren kunnen overstimuleren en zo je hersenen kunnen uitputten. Zeker bij regelmatige gebruikers.

60 minuten 

In tegenstelling tot de kleine hoeveelheid voldoening die je van gewone cola krijgt, hunkert je lichaam nu nog steeds naar zoetigheid. Hierdoor kun je naar nóg een blikje grijpen, of naar andere junkfood, om zo in vicieuze cirkel door te blijven gaan.

Een blikje cola light bevat geen voedingstoffen, noch lest het de dorst. Integendeel zelfs, het droogt je uit. 

Hieronder de twee infographics met alle informatie:

Voor de onderbouwing van zijn bevindingen, kijk je hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)