12

Eenzaamste vogel overlijdt na leven tussen betonnen soortgenoten


In Nieuw-Zeeland is een einde gekomen aan het tragische bestaan van Nigel, een eenzame Jan-van-gent. Natuurbeschermers vonden het levenloze lichaam van de zeevogel tussen de enige vrienden die Nigel had: levensgrote betonnen replica’s van zijn eigen soortgenoten.

Jarenlang was Nigel de enige Jan-van-gent op het onbewoonde eiland Mana. Hij landde er in 2013, nadat natuurbeschermers betonnen lokvogels – 80 stuks maar liefst – over het eilandje hadden verspreid omdat er al 40 jaar geen Jan-van-gent meer was gespot. Met luidsprekers op zonne-energie werden vogelgeluiden de lucht in geslingerd in de hoop echte vogels aan te trekken die het eiland hun thuis zouden maken. Alleen de eenzame Nigel antwoordde.

Zo bestond jarenlang de gehele populatie uit Nigel, en zijn tachtig betonnen vrienden. Aan de inspanningen van Nigel heeft het overigens nooit gelegen. Hij deed zijn best, sprak onophoudelijk tegen zijn vrienden, probeerde één speciaal exemplaar het hof te maken en bouwde zelfs een nest, maar geen van de toenaderingspogingen werd ooit beantwoord. Hoe kan het ook anders.

Drie weken geleden leek het lot van Nigel een andere wending te nemen. Maar liefst drie levende soortgenoten voegden zich bij de betonnen vogels, waardoor zij zich verder niet om de tuin lieten leiden. De natuurbeschermers hadden goede hoop dat Nigel de betonnen vogels zou inwisselen voor de echte, maar Nigel had geen enkele interesse om zijn vriendenkring uit te breiden en bleef tot aan zijn dood trouw aan de replica’s.

Nigels tragische verblijf op het eiland zal volgens de natuurbeschermers uiteindelijk wel een positieve uitkomst hebben. Jan-van-genten nestelen het liefst op plekken waar soortgenoten eerder een nest hebben gebouwd. En de kans is dan ook groot dat de drie nieuwe bewoners werden aangetrokken door Nigel en het nest dat hij vruchteloos bouwde. ‘Hij was de lokvogel die andere exemplaren naar het eiland moest halen,’ zegt een van de beschermers. ‘We hoopten altijd dat Nigel de kans op een echte kolonie zou vergroten en het lijkt erop dat dat nu is gebeurd. Het is triest dat hij nu dood is, maar het is niet voor niets geweest.’

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (12)