Laatste update 09 mei 2016, 15:34
8

Flaneren op de autoloze Champs-Élysées

De Champs-Élysées in hartje Parijs bood zondag een bijzondere aanblik. In plaats van massa’s auto’s die over de beroemde boulevard denderden, was het een drukte van jewelste van wandelaars en fietsers. Het was de eerste van een voortaan maandelijkse autoloze zondag.

Volgens de Parijse burgemeester Anne Hidalgo is de autoloze zondag enerzijds bedoeld om de Parijzenaar zijn stad terug te geven, maar toch vooral ook om de steeds problematischer wordende luchtvervuiling terug te dringen. Nadat vorig jaar september een groot deel van het Parijse centrum tijdelijk afgesloten werd voor autoverkeer, daalde uitstoot van stikstofdioxide met gemiddeld 30 procent.

De inwoners van Parijs juichen het initiatief toe. ‘Het is prachtig,’ zegt de 67-jarige Roger. Hij woont vlak bij de Champs-Élysées en heeft dagelijks te maken met de overdaad aan uitlaatgassen in het gebied. ‘Heel Parijs zou zo moeten worden. We moeten stoppen met het vergiftigen van mensen, we moeten de stad weer open gooien. Er moet meer openbaar vervoer zijn en ook taxi’s, maar we zouden verder geen auto’s in de stad moeten hebben.’

Behalve de overduidelijke voordelen voor de gezondheid, heeft het verbannen van het verkeer nog een heel andere uitwerking op de Parijzenaren. Na maanden van strenge veiligheidsmaatregelen als gevolg van de terroristische aanvallen vorig jaar, geeft de autoloze zondag veel mensen ook een gevoel van rust, een manier om – al is het maar voor een dag – terug te keren naar een meer ontspannen manier van leven.

‘Het is geweldig,’ zegt de 13-jarige Zoë. ‘Er hangt een veel betere sfeer dan normaal. Mensen zijn hier met het hele gezin naartoe gekomen om te genieten.’

Geef een reactie

Laatste reacties (8)