Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gekwetste reacties op foute grap Tommy Wieringa over Telegraaf

  •  
27-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
wieringa
De vrijheid van meningsuiting mag dan bedreigd worden door de aanslag op de pers, de vrijheid om daar grappen over te maken ligt nu ook onder vuur. Tijdens een congres van de VNG, de vereniging van Nederlandse gemeenten, sprak Twan Huys met schrijver Tommy Wieringa. In zijn nieuwe roman Heilige Rita beschrijft hij het leven in de oostelijke grensstreek van Nederland. Daarover werd hij ook geïnterviewd. Hij vertelt dat in die streken de politie het moeilijk heeft, de georganiseerde criminaliteit steeds verder doordringt in de bovenwereld en zich daar laat gelden. “Dat is reuze zorgelijk,” zegt Wieringa. “Het is hier niet de Oekraïne.” “Tegelijkertijd werd er vannacht een brandende auto bij De Telegraaf naar binnengereden…” oppert Huys.
Tongue-in-cheek reageert Wieringa ad rem met een foute grap. “Dat werd tijd.” De zaal lacht.
Bij Telegraaf-medewerkers als Bart Mos schoot die humor in het verkeerde keelgat. “Drieduizend genodigden, waaronder veel burgemeesters en wethouders te gast bij VNG congres vandaag. Slechts één aanwezige die zich opwindt over de opmerking van Tommy Wieringa. #bedroevend” , twittert hij.
Rechtse media gingen meteen vol in het geweer want met geweld tegen De Telegraaf mag niet gespot worden. De NOS volgt trouw en laat de VNG aan het woord om gas terug te nemen:
"De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft achteraf een “ongemakkelijk gevoel” gekregen over een opmerking van schrijver Tommy Wieringa over de Telegraaf-aanslag. (…) “Pas later realiseer je je dat dat geen fijne opmerking was”, zegt VNG-woordvoerder Edward Ernst. “Daarna krijg je een ongemakkelijk gevoel, omdat het natuurlijk heel erg is wat er is gebeurd en bestuurders zelf ook te maken hebben met bedreigingen.”"
De gewraakte grap is te horen vanaf circa 17:30
Update 15:30
De gelauwerde schrijver heeft inmiddels ook gereageerd op de verontwaardiging der gekwetsten.
Het AD, de krant waar Wieringa columnist was tot zijn aanstelling als opvolger van Bas Heijne in NRC, wil weten of hij zijn woorden terugneemt. Geen haar op het hoofd van Wieringa die daar aan denkt, zo blijkt. Vooral ook niet omdat Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen de grap “een totale ontkenning van de ernst van deze gebeurtenis” noemt:
"“Dat zou bespottelijk zijn. Het is een grap, meer kan ik er niet van maken. Het is een grap over een aanslag op een deur. Hoe langer je erover praat, hoe bevreemdender het wordt. Die verontwaardiging, het slachtofferschap, dat past deze krant het minst, met GeenStijl als onderdeel van het bedrijf. Laat ze het over de aanslag zelf hebben in plaats van de drie woorden die als grap bedoeld waren.”"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.