36

Geschokte reacties na actie om hakenkruis te rehabiliteren

Curieuze religieuze groep wil hakenkruis van negatief imago ontdoen, laat reclamevliegtuig boven stand Coney Island vliegen

Het hakenkruis is een eeuwenoud teken dat door de nazi’s is gekaapt en sindsdien symbool voor het Kwaad is. Ten onrechte meent de International Raelian Movement die dit weekend een opmerkelijke actie voerde om het verafschuwde rune-teken te rehabiliteren.


De International Raelian Movement is een religieuze beweging die onder meer gelooft dat al het leven op Aarde is geschapen door buitenaardse wetenschappers. De gelovigen willen de wereld ervan doordringen dat het hakenkruis, voordat het door de nazi’s tot beeldmerk werd gebombardeerd, een symbool was van hindoes en boeddhisten. Het teken, ook wel bekend als swastika, stond bij Germaanse stammen voor de vier seizoenen.

De International Raelian Movement die deze week een jaarlijkse ‘hakenkruis rehabilitatie week’ houden kozen een nogal aparte locatie voor hun pro-swastika actie. Ze lieten een vliegtuig boven het strand van Coney Island in New York vliegen met een optelsom van hakenkruis en het vredesteken (ook een rune-teken) die samen voor liefde (een hartje) zouden staan. Nog pijnlijker is dat het hakenkruis binnen een Davidster werd afgebeeld, het symbool van het jodendom. New York heeft de hoogste dichtheid nazi-overlevenden en hun nazaten ter wereld. Het regende dan ook klachten.

LA Times: Swastika banner flies over Coney Island; beach-goers complain

Geef een reactie

Laatste reacties (36)