Laatste update 11:21
6

Gevangenen hacken speciale tablets; maken kwart miljoen dollar buit

In een gevangenis in het Amerikaanse Idaho hebben gevangenen hun speciale tablets gehackt waardoor ze gezamenlijk bijna een kwart miljoen dollar naar hun eigen accounts hebben overgeboekt. De tablets zijn eigenlijk bedoeld voor e-mail, muziek en spelletjes.

Het gaat om JPay tablets die speciaal worden vervaardigd voor gebruik in gevangenissen door het hele land heen. De tablets hebben – in theorie – beperkte mogelijkheden. Gevangenen met toegang tot een tablet hebben een gebruikersaccount waarop zij wat geld kunnen zetten. Daarmee kunnen ze mailtjes naar de buitenwereld sturen, muziek streamen of simpele spelletjes aanschaffen.

Enkele snuggere gevangenen wisten echter toegang tot de achterliggende software in de tablets te krijgen om zo het bedrag op hun accounts te verhogen. In totaal maakten 364 gevangenen gebruik van de hack, waarbij zeker vijftig personen zo’n duizend dollar naar hun eigen account overboekte en één wel heel inhalig persoon schreef bijna 10.000 dollar naar zijn eigen rekening. In totaal werden de 364 accounts aangevuld met bijna 225.000 dollar.

Van dat geld, waarvan het gevangenisbeheer benadrukt dat het géén belastinggeld is maar van de rekening van JPay komt, is inmiddels 65.000 dollar weer teruggeboekt. Muziek en spelletjes downloaden via de tablets is verboden tot ook het resterende bedrag weer op de rekening van JPay staat. Aan de betrokken gevangenen zijn ‘disciplinaire maatregelen’ opgelegd. Ze mogen wel nog steeds e-mailen.

Bron: AP / cc-foto: Bureau of Land Management

Geef een reactie

Laatste reacties (6)