3

Helmcamera’s verbieden voor hulpverleners?

Kijk: Brandweerman redt katje

In San Francisco heeft de commandant van de brandweer het gebruik van camera’s in brandweerhelmen verboden. Directe aanleiding waren beelden waarop te zien was hoe een overlevende van een vliegtuigongeluk alsnog om het leven kwam door een tragische fout van de brandweer. De commandant meent dat het maken van beelden tijdens reddingsoperaties de privacy van zowel slachtoffers als reddingswerkers bedreigt. De bewuste brandweerman die de beelden maakte is gestraft.

GoPro: Fireman Saves Kitten from GoPro on Vimeo.

Dat verbod maakt een interessante discussie los. Is zo’n camera een bedreiging of juist een goed leermiddel? Wellicht als reactie hierop heeft een producent van helmcamera’s deze reddingsoperatie in Californië van een piepjong katje online gezet.

De brandweermensen zijn niet herkenbaar en het poesje maakt zich voor zo ver bekend niet druk om privacy. Het is een mooi clipje waarop te zien is hoe het ten dode opgeschreven diertje uit een brandend huis wordt gered. Wel is pijnlijk dat de camerafabrikant niet wist dat het katje het ongeluk uiteindelijk niet heeft overleefd en een paar uur later alsnog dood ging. Dat laatste versterkt het argument dat je bij beelden nooit precies weet wat je eigenlijk ziet, terwijl de kijker zelf in de veronderstelling verkeert door de beelden te weten wat er is gebeurd.

SF Gate: SF firefighter faces discipline for helmet camera

Geef een reactie

Laatste reacties (3)