Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom je blouse van acht euro zo'n enorm probleem is

  •  
08-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
“Ik kon het niet laten liggen, het was maar vijf euro”. Hoe vaak die uitspraak niet wordt gedaan door mensen die net nieuwe kleren hebben gekocht. Bij grote winkelketens als H&M, C&A, Zara en Primark haal je voor vijftig euro met het grootste gemak een nieuwe garderobe in huis. Zo makkelijk dat je, als je er een half jaar later op bent uitgekeken gewoon weer een nieuwe lichting kleren in kan slaan.
Maar als we met ons allen spotgoedkope kleren blijven kopen, dan betalen we daar uiteindelijk alsnog een hoge prijs voor. Want de productie van kleding is funest voor de aarde en voor de mensen die ze moeten maken. Chemicaliën, afval, vervuilende verf, water; de kledingindustrie is een rupsje-nooit-genoeg dat grote schade aanricht.
De Amerikaanse non-profitorganisatie Grist , die zich inzet voor het klimaat, maakte er een filmpje over. In het filmpje vertelt een vrouw hoe gemakkelijk we ons laten verleiden door een blouse en hoe gemakkelijk het vervolgens onderin de kast en uiteindelijk op de afvalberg belandt. Zelfs organisaties die voor het goede doel inzamelen weigeren steeds vaker kleding. Simpelweg omdat het aanbod veel te groot is.
Alleen al in Amerika wordt ieder jaar tien miljoen ton goedkope kleding gedumpt, vertelt de presentatrice in de video. Wereldwijd is dat een veelvoud daarvan.
Hoewel het filmpje op het knullige af is geproduceerd, de presentatrice lijkt zo uit een jaren tachtig reclame te zijn gewandeld en zegt dingen als ’goedkope mode is als Donald Trump: onaangenaam, slecht voor het milieu en in een lelijke kleur oranje’, maakt het tóch indruk.
En zo moeilijk is het niet om je kleedgedrag een beetje bij te sturen. De tips van Grist: 1. Koop minder 2. Leen kleren die je niet vaak nodig hebt. 3. Koop kleding van betere kwaliteit. 4. Gooi ze niet weg, maar breng ze naar een tweedehandswinkels. 5. Was wat minder. Kleding blijft dan niet alleen langer mooi, je verspilt ook minder energie.
True Cost Overigens, een film die pas écht indruk maakt is de documentaire True Cost, over de impact van de wereldwijde kledingindustrie op het milieu, maar vooral ook de mensen die al die kleren moeten maken. Als je die film hebt gezien, denk je wel drie keer na voordat je weer een truitje van vijf euro meeneemt naar de kassa. De documentaire True Cost is onder andere op Netflix te zien.
 

Meer over:

kijk nou, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.