63

‘Ik ben George Zimmerman’

Kijk hoe een jonge vrouw de goedbedoelde doch misplaatste inleving met Trayvon Martin fileert

George Zimmerman werd onlangs vrijgesproken van moord en poging tot doodslag op de zwarte tiener Trayvon Martin. De rechtszaak was één van de mees geruchtmakende zaken in de VS sinds lange tijd. Zimmerman werd vrijgesproken op basis van de Stand-your-groud wet die in Florida van kracht is en inhoudt dat een burger die zich bedreigd voelt, geweld mag gebruiken.


De discussie die volgde gaat onder meer over de legitimiteit van die wet. Maar ook de manier waarop er in de Verenigde Staten tegen Afro-Amerikanen wordt opgekeken (of liever: neergekeken). T-shirts met de leuze ‘ik ben Trayvon Martin’ zijn populair onder activisten en Martin sympathisanten.

In de bovenstaande video is te zien hoe een jonge vrouw die leuze onderuit haalt. Als jonge blanke vrouw heeft ze meer gemeen met George Zimmerman, aldus de dame zelf. De samenleving heeft haar onderwezen dat wanneer ze zich in een omgeving bevindt met alleen mannen, dat gevaarlijk is. Wanneer de mannen ook nog eens zwart zijn, is dat nog gevaarlijk. Het filmpje is al meer dan een jaar oud maar geeft de discussie desalniettemin een nieuwe wending. Zo zegt ze:

Zimmerman en ik zijn geïndoctrineerd door hetzelfde Amerikaanse discours dat ons heeft geleerd dat de ‘ander’, voornamelijk zwarte mannen als Trayvon en Troy, minder mensenlijk zijn en gevreesd moeten worden. De maatschappij heeft mij geleerd dat als jong blank meisje, ik mijn zuiverheid en goedheid moet bewaren en dat de aanwezigheid van jonge, alleenstaande mannen dit bedreigt. De maatschappij heeft me geleerd dat in de aanwezigheid van een zwarte man die dreiging exponentieel is. Ik heb geleerd dat zwarte mannelijke lichamen een directe bedreiging zijn voor mijn veiligheid en het welzijn van de samenleving als geheel. En Zimmerman is het verdomde zelfde geleerd. We zijn het allemaal geleerd.

 Bekijk ook de opvallend persoonlijke toespraak die president Obama hield naar aanleiding van de vrijspraak van Zimmerman: Obama: Ik had Trayvon Martin kunnen zijn

Geef een reactie

Laatste reacties (63)