7

India pakt grootste vijand aan

Indiase overheid zet aap-imitatoren in om parlement te beschermen

Het kersverse Indiase parlement is trots eindelijk iets te doen aan de chaos en angst die stadsapen veroorzaken. Ze vallen mensen aan, beroven mensen van hun voedsel, maar stelen ook belangrijke documenten van overheidsfunctionarissen. Dat laatste doet de zaak uit de hand lopen daarom huurt het parlement nu ‘aap-imitatoren’ in om overheidsgebouwen te beschermen.


In het diervriendelijke land waar koeien, olifanten, katten en honden het straatleven beheersen, zijn het de apen die de boel verstieren. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie vormen de apen de tweede grootste bedreiging van alle wilde straatdieren in India. Niet alleen vanwege hun aanvallen, maar ook omdat ze ziektes bij zich dragen.

Venkaiah Naidu, minister van Wonen en Stadsontwikkeling heeft daarom 40 aap-imitatoren aangenomen. Ze zullen er voor zorgen dat de brutale resusaapjes hun heil ergens zullen zoeken. De aap-imitatoren zijn namelijk getraind om het geluid van de grote languraap na te doen wat de resusaapjes zal doen verjagen. Als dat niet werkt, zullen er alsnog rubberen kogels aan te pas komen, een zeer voortuitstrevende maatregel in het diervriendelijke land.

De Indiase overheid gebruikte eerst échte languraapen om de resusapen in de stad te verjagen, maar sinds 2012 is er een wet gekomen die de gevangenschap van deze apen verbiedt. Sindsdien stromen te klachten binnen over apen die schoolkinderen slaan en inbreken in watertanks. Onlangs moest een vrouw nog gered worden door de politie omdat ze werd aangevallen door een groep apen. Pas nadat ze zichzelf had opgesloten in haar bijkeuken kon de politie wat aan de situatie doen. In 2007 werd de loco-burgemeester van New Delhi door apen van zijn balkon verdreven. De val overleefde hij niet.

Wie in India apen verjaagt, heeft sindsdien een lucratief bijbaantje. Deep Chand bewaakt samen met zijn aangelijnde langurs huizen en straten in India. Daarmee verdient hij zo’n 180 euro per maand, in India een prima salaris.

Het échte probleem in India schuilt echter in het feit dat mensen de aapjes voeren. In India worden apen gezien als symbool van de hindu-god die kracht en geluk brengt.  Voorheen werden ze ook wel opgepakt en buiten de stad in de jungle losgelaten, maar ze blijven terugkomen voor voedsel.
The Guardian: Indian parlement hires money impersonators

Geef een reactie

Laatste reacties (7)