53

Kijken! Naomi Klein over de shockdoctrine van Trump

Iedere dag gebeurt er wel iets nieuws bij de Amerikaanse president Trump waar we allemaal versteld van staan. De dingen die ons choqueren, waarvan we denken ‘dit kan toch niet waar zijn?’ blijven elkaar in snel tempo opvolgen. Sommigen denken dat het een politieke tactiek is om het publiek af te leiden. De gerenommeerde journaliste, schrijfster en activiste Naomi Klein heeft veel nagedacht over ‘shock’ als politiek middel. Tien jaar geleden publiceerde ze het boek ‘De Shockdoctrine’, waarin ze onderzoek deed in veertig jaar politieke ontwikkelingen.

Een van de dingen die ze daarin ontdekte, was een herhalende tactiek van rechtse politici om na een choquerende gebeurtenis – zoals een oorlog, coup, terroristische aanval – gebruik te maken van de chaos en verbijstering. Op dat moment worden vaak normale democratische regels opgeschort en radicaal ‘vrije markt’ beleid doorgevoerd waarmee de rijkste mensen rijker worden ten koste van de armen en de middenklasse.

Gebeurt bij de Trump regering hetzelfde? Wordt er gebruik gemaakt van de blunders en politieke schandalen van Trump? En zo ja, wat zijn dan de tactieken waarmee je je kunt verzetten? Klein vat het samen in bovenstaande film. Kijken!

The Intercept: How to resist Tump’s shock doctrine

Foto: CC Peoples’ Social Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (53)