Laatste update 23 november 2017, 11:22
97

Lachen om racisme in RTL’s Grote Improvisatieshow

Lekker lachen om racisme, het kan bij RTL. In onderstaande aflevering van ‘De Grote Improvisatieshow’ – die afgelopen zaterdag op RTL 5 (mogelijk bij herhaling) werd uitgezonden – werd komiek Ruben van der Meer voor een green screen geplaatst, om vervolgens te moeten improviseren op wat er achter hem werd vertoond. Mede ingegeven door vragen van Loretta Schrijver en Tijl Beckand. Op het scherm verscheen een clip van een Afrikaans tribaal dansritueel, de Reed Dance Ceremony in Swaziland om precies te zijn. Aan Van der Meer werd gevraagd waar hij precies stond..

..en je raadt nooit wat er toen gebeurde.

‘Ik sta hier in het hartje van de Bijlmer,’ zei Van der Meer, tot grote hilariteit van het aanwezige publiek. ‘Want het is Kwakoe!’ Een feest, zo legt Van der Meer uit, ter ere van ‘het kwakkie’ van de koe. ‘Want dan kan de koe zich weer voortplanten en dan is er weer eten voor de rest van het jaar.’

Kwakoe, oftewel het Kwaku Summer Festival dat jaarlijks wordt gehouden in Amsterdam Zuidoost, is vernoemd naar het beeld van Kwakoe in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, ter ere van de afschaffing van de slavernij. Uitstekend geschikt voor grappen ten koste van zwarte mensen, aldus De Grote Improvisatoren. ‘Soko soko,’ riep Van der Meer er vrolijk bij. Nog niet helemaal klaar met het uitkotsen van vooroordelen, improviseerde hij ook nog even een roti bij zijn zelfverzonnen “Surinaamse” feestje. ‘Bon’, vond hij die, om er ook nog maar even een woord uit het Papiamentu bij te gooien. De taal die onder andere wordt gesproken op Curaçao en Bonaire. Maar ach, wat scheelt het.

Tot slot wil Tijl Beckand nog graag weten wie er allemaal aanwezig zijn op Rubens “Kwakoe”. Daarop wijst Van der Meer naar het scherm en lepelt de eerste twee zwarte mensen op die waarschijnlijk in hem opkwamen: ‘Gerda Havertong en Jetty Mathurin. En Paul de Leeuw, maar die is geschminckt’. Hard gelach vanuit het publiek, terwijl Van der Meer opmerkt dat er ‘heel veel Fernandes wordt gedronken’.

Op Facebook, waar de video vele malen is gedeeld wordt met afschuw gereageerd op het toneelstukje. ‘Echt een stomp in je maag dit,’ schrijft iemand. ‘Geïnstitutionaliseerd racisme…..tot in het diepste van de vezels….,’ reageert een ander.

RTL zette vorig jaar een stap in de goede richting door als een van de eersten het racistische uiterlijk van de traditionele Zwarte Piet overboord te gooien. Met het uitzenden van dit item in de Grote Improvisatieshow laat de commerciële omroep echter zien dat er nog een lange, lange weg te gaan is.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)