23

Leuker kunnen ze het niet maken, onbegrijpelijker wel

Bizarre formulering uit Belastingplan 2015

Op sociale media gaat een citaat rond uit het Belastingplan 2015 dat zo bizar is dat er nauwelijks een touw aan vast valt te knopen. Het gaat om een toevoeging op de ‘Wet op de belasting van personenauto’s en motorrijwielen’ uit 1992 die per 1 januari 2016 van kracht moet worden.

Het gaat om deze zin (hardop voorlezen helpt):

Voor de toepassing van het eerste lid, onderdeel c, wordt een motorrijtuig geacht niet te zijn ingericht voor het vervoer van personen indien de lengte van de ruimte tussen de vaste wand achter de achterste zitplaatsen of, indien geen vaste wand aanwezig is, tussen het achterste punt van de in de laatste stand geplaatste achterste zitplaatsen en het einde van de laadvloer groter is dan of gelijk is aan de lengte van de ruimte tussen het achterste punt van het stuurwiel en de vaste wand achter de achterste zitplaatsen, of, indien geen vaste wand aanwezig is, het achterste punt van de in de laatste stand geplaatste achterste zitplaatsen. 

Bedoeld wordt vermoedelijk ‘auto’s met een grijs kenteken’. Taaldeskundige Wim Daniëls noemt de taalspaghetti op Facebook ‘heerlijke kost’. Copywriter Ramona Maramis stelt op Twitter “en daarom zijn tekstschrijvers op aarde”.

Overigens is het vervolg van de wijziging vrijwel net zo smullen:

De lengte wordt gemeten evenwijdig aan de lengteas van het betreffende motorrijtuig. Vaste bevestigingspunten die uitsluitend zijn bedoeld voor de bevestiging van zitplaatsen worden gelijkgesteld aan zitplaatsen, met dien verstande dat voor de bepaling van de lengtes het achterste punt van de in de laatste stand geplaatste achterste zitplaatsen vervangen wordt door dit vaste bevestigingspunt.

Zie je het voor je?

Het Belastingplan 2015 is op 13 november door de Tweede Kamer aangenomen. Voor zover valt na te gaan is de opmerkelijke tekst niet aangepast.

cc-foto: Jeroen Mirck

Geef een reactie

Laatste reacties (23)