Laatste update 21:25
15

Maleisische rapper gearresteerd omdat deze video islam zou beledigen

In Maleisië is de populaire rapper Wee Meng Chee door de politie gearresteerd omdat zijn nieuwste videoclip beledigend zou zijn voor de islam. In de video, die handelt over het Chinese Jaar van de Hond dat vorige week vrijdag van start ging, zijn dansers te zien die hondenmaskers dragen. Een aantal keren maken ze seksueel suggestieve bewegingen. Vier kijkers waren daarover zo verbolgen dat ze een officiële klacht indienden. Verschillende ministers riepen op tot zijn arrestatie. Daarop besloot de politie de rapper vast te zetten.

De klagers stellen dat de video Like a Dog de ‘raciale eenheid en harmonie’ zou kunnen verstoren en de beelden beledigend zijn voor de islam. Sommigen beweerden dat de clip voor een moskee was gefilmd maar volgens Wee Meng Chee is dat het paleis van de premier. Honden zijn onreine dieren volgens sommige geloofsregels en strenggelovigen menen dat ze engelen wegjagen. De Maleisische honden die in de video figureren zingen echter de woorden ‘kom, kom, geld, geld’, een mogelijke verwijzing naar de corruptie binnen de regering. Het kan dan ook goed zijn dat de klachten in werkelijkheid bedoeld zijn om die kritiek te smoren.

Wee Meng Chee ontkent dat hij beledigende of racistische bedoelingen heeft. Hij is in het verleden vaker in conflict gekomen met autoriteiten en islamitische klagers, onder meer vanwege de clip Oh My God waarin hij het woord Allah gebruikt. Zestig procent van de bevolking in Maleisië is moslim.

De rapper is niet bang, verklaarde hij op Facebook, omdat hij gelooft in de rechtvaardigheid van het justitiële systeem. In Maleisië, waar Chinezen en Indiërs aanzienlijke minderheden vormen, treedt de overheid streng op tegen etnische opruiing nadat in 1969 bij rassenrellen 200 doden vielen.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)