Laatste update 12:57
89

Meryl Streep haalt in toespraak uit naar ‘bully’ Donald Trump

Actrice Meryl Streep mocht zondag bij de Golden Globes de prestigieuze Cecil B. DeMille-award in ontvangst nemen voor haar gehele oeuvre. Streep gebruikte haar ontvangstspeech om haar onlangs overleden vriendin Carrie Fisher te eren, maar had daarnaast ook een boodschap voor president-elect Donald Trump.

‘Er was dit jaar één optreden waar ik sprakeloos van werd. Het sloeg zijn haken in m’n hart. Niet omdat het goed was; er was helemaal niets goed aan. Maar het was effectief en het deed zijn werk. Het maakte zijn beoogde doelgroep aan het lachen, liet hen hun tanden ontbloten.

Het was het moment waarop de persoon die straks het hoogste ambt in het land bekleedt een fysiek beperkte journalist nadeed. Iemand waar hij qua privilege, macht en middelen om terug te slaan ver boven staat. Het brak mijn hart toen ik het zag en ik kan het nog steeds niet loslaten, omdat het geen film was. Het was echt.

Deze instinctieve wil om te vernederen, uitgevoerd door iemand in het publieke domein, iemand met macht, dringt door in ieders leven, omdat het mensen een zekere mate van toestemming geeft om hetzelfde te doen. Respectloosheid nodigt uit tot respectloosheid, geweld lokt geweld uit. Wanneer de machtigen hun positie misbruiken om anderen te kleineren, verliezen we allemaal.’

Bekijk hieronder de gehele speech. De woorden gericht aan Trump beginnen op 3:22.

Update: Donald Trump kon het niet laten. Meryl Streep is volgens Trump een van Hollywoods meest overgewaardeerde actrices en Trump zou de genoemde journalist nooit belachelijk hebben gemaakt (ondanks dat er beelden zijn die het tegendeel bewijzen).

Geef een reactie

Laatste reacties (89)