4

Modeweek Parijs sluit af met feministisch protest

Een knipoog naar He for She campagne van Emma Watson … Karl Lagerfeld tovert het chique Chanel om tot protestmerk

Modekoning Karl Lagerfeld verrast niet alleen de modewereld met zijn finale van de modeweek in Parijs. De afsluiter van het mode evenement was een feministisch protest onder leiding van topmodel Cara Delevinge, één van de modellen van wie naaktfoto’s door hackers was verspreid.


Delevinge kwam samen op met andere Chanel modellen bewapend met spandoeken waarop feministische leuzen waren te lezen. Door haar megafoon schreeuwde ze “Kom op!”, waarmee ze wel op leek te roepen tot een gevecht.

En dat gevecht gaat over gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Op de spandoeken waren leuzen te lezen als: “Make Fashion Not War”, “Ladies First” en “Feminist But Feminine”. Karl Lagerfeld liep mee op de voorgrond en had ook de mannen in dit verhaal niet vergeten. Het enige mannelijke model liep in een militair kostuum met de protestleuze “He For She”, wijzend naar Emma Watson’s VN-campagne HeForShe waarin ze ook aandacht vraagt mannen die onderdrukt worden en zich niet vrij voelen hun gevoelens te uiten.

De boulevard voor het Grote Paleis was omgetoverd in de sfeer waarop studenten in 1968 de politie te lijf gingen. De verwachtingen voor Lagerfeld’s show waren al hoog, maar niemand had verwacht dat hij de catwalk van het chique Chanel tot een protest durfde om te toveren. In een interview met The Guardian lijkt het er op dat het voor de modekoning vooral een statement was voor gelijke rechten voor homo’s en lesbiennes.

Of je nu een man of een vrouw bent. Iedereen heeft twee armen en twee benen. Je kunt spelen met zowel elementen van mannen als van vrouwen en voor de andere elementen kun je in je privé leven eigen keuzes maken.” Ook verwees hij naar zijn eerdere show waarin hij twee vrouwen met elkaar liet trouwen. “Het werd door zeker 1 miljard mensen over de hele wereld bekeken. Dus zo slecht is het niet. Het is iets goeds.

DazedDigital.com: Karl Lagerfeld stages a feminist revolution at Chanel SS15

Geef een reactie

Laatste reacties (4)