Laatste update 13:40
10

Onderzoek bewijst: schelden maakt sterker

Het is niet heel beleefd, maar kennelijk wel erg nuttig. Veel mensen die tijdens het sporten tot het gaatje gaan zullen al zo’n vermoeden hebben gehad, maar psychologen hebben het eindelijk bevestigd: schelden maakt je sterker.

De voordelen van vloeken blijken uit een reeks van experimenten. Mensen moesten een scheldwoord of een neutraal woord herhalen tijdens een fysieke uitputtingsslag op een hometrainer en een test die de sterkte van de handgreep kon meten. Toen mensen hun hometrainer kapot mochten schelden, bleek hun piekvermogen met gemiddeld 24 watt te stijgen. Ook in de griptest bleek de kracht van de grofgebekte proefpersonen te stijgen met het equivalent van 2,1 kilogram volgens de onderzoekers

Het onderzoek werd gedaan door Richard Stephens, een psycholoog aan de Keele Universiteit. Stephens vroeg ze een scheldwoord te herhalen tijdens de experimenten, het woord dat ze zouden gebruiken als ze hun hoofd zouden stoten. Als neutraal woord gebruikten de deelnemers een woord waarmee ze een tafel zouden beschrijven.

‘We vroegen hen om het woord te herhalen tijdens iedere test’ legt Stephens uit. ‘De deelnemers werden gevraagd het scheldwoord niet te schreeuwen, maar om het in een rustige toon te blijven herhalen’. Deze studie borduurt voort op eerder onderzoek van Stephens, waarin hij aantoonde dat schelden de pijntolerantie van mensen verhoogt. “We vertellen mensen niets wat ze nog niet weten, maar we verifiëren dat op een systematische en objectieve manier,” zegt Stephens. “Ik denk dat mensen instinctief schelden wanneer ze zichzelf pijn doen en wanneer ze op zoek zijn naar een extra boost in prestaties.”

The Guardian – Strong language: swearing makes you stronger, psychologists confirm

Foto: CC Mobilus In Mobili

Geef een reactie

Laatste reacties (10)