10

Ontroerende overwinningsspeech Romana Vrede

Romana Vrede heeft als eerste zwarte actrice in Nederland de Theo d’Or gewonnen, een prestigieuze prijs voor acteurs. In haar speech, maakte Vrede op geheel eigen wijze duidelijk wat deze uitreiking voor haar en voor de toneelwereld in het algemeen betekent. De actrice windt er geen doekjes om. Over de hoeveelheid aandacht die haar nominatie had gekregen vanwege haar huidskleur zei ze het volgende:

Sommigen van ons vinden het te laat. Sommigen van ons vinden het een statement. En sommigen van ons, vinden het gewoon vét.

Hierop kreeg Vrede applaus van de zaal. De actrice maakt geen onderscheid tussen haarzelf een haar sector, die volgens haar allang divers is in kleur, gender en zelfs handicap. In haar inclusieve en verbindende toespraak, vertelt ze hoe het voor haar is geweest om de afgelopen tijd zo in de spotlight te staan vanwege haar huidskleur.

Zo benadrukt ze dat zij zelf, tegelijk met veel van haar collega’s, pas de afgelopen jaren bewust is geworden van verschillende vormen van racisme.

Ik heb op hetzelfde moment als ons allen hier ontdekt wat white privilege is, wat whitewashing is en wat cultural appropriation is. En wie ‘de braboneger’ is. Wij zitten hier samen en al doende leren we. Met vallen en opstaan.

Romana Vrede dankt haar collega’s en vervolgt:

Ik kan geen revolutie ontketenen, dat is niet aan mij. Dit is geen bescheidenheid, dit is nederigheid. Ik ben geen activiste, ik ben een actrice.

Vrede zegt dat deze nominatie een overwinning was voor de toneelwereld. Dat het ging om een revolutie die de sector zelf creëerde. Op de kritiek dat het te langzaam zou gaan, voordat het vanzelfsprekend is dat ook mensen met een niet-westerse achtergrond genomineerd worden voor dergelijke prijzen zegt ze het volgende:

Vertrouwen. De revolutie ís ontketend. Je moet het wel willen herkennen.

De actrice brak daarna spontaan in een vreugdedans uit onder applaus van de zaal. Bekijk hier het hele fragment terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)