14

Oostenrijkse overheid waarschuwt: kus geen koeien

De Oostenrijkse overheid heeft mensen gewaarschuwd vooral niet deel te nemen aan een nieuwe internet-challenge: koeien kussen. Niet alleen bezorgt het de koeien veel overlast, ook kan het voor de zoeners levensgevaarlijk zijn.

De challenge kwam deze week overwaaien uit buurland Zwitserland waar een app genaamd Castl gebruikers oproept koeien te kussen voor het goede doel, naar voorbeeld van de welbekende Ice Bucket Challenge waarmee geld werd opgehaald voor de ziekte ALS. In het geval van de koeien, de #KuhKussChallenge, stelt Castl dat het de zoener vrij staat daar wel of geen tong bij te gebruiken.

Minister van Landbouw Elisabeth Köstinger waarschuwt Oostenrijkers de uitdaging vooral níet aan te nemen. In een verklaring zegt ze dat bergweiden en weilanden geen kinderboerderij zijn en dat onbezonnen daden als koeien kussen niet zonder gevolgen is. Ook waarschuwt ze dat koeien agressief op mensen kunnen reageren, vooral wanneer er kalveren in de buurt zijn. In Tirol werd begin dit jaar nog een boer veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van bijna een half miljoen euro aan een weduwnaar wiens vrouw werd vertrapt door een kudde op hol geslagen koeien. Dat vonnis wordt aangevochten door de boer die daarbij wordt gesteund door de Oostenrijkse vereniging van boeren, die vrezen dat dit het einde betekent voor de bergweiden waar Oostenrijk mede om bekend staat.

Om soortgelijke incidenten te voorkomen en om zowel de open bergweiden als de toeristen te behouden, beiden belangrijk voor de Oostenrijkse economie, heeft de overheid gedragsregels opgesteld voor de weiden. Acties zoals het in het wilde weg kussen van koeien hoort daar niet bij, aldus minister Köstinger die ook zegt dat ‘onbezonnen acties als dit’ het samenleven van mens en koe in de weiden ondermijnt.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)